> ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ

ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ

Epicondylitis

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΓΚΩΝΑ

Τα οστά του αντιβραχίου αρθρώνονται με το βραχιόνιο οστό με την άρθρωση του αγκώνα. Η άρθρωση του αγκώνα δημιουργείται από τα εξής οστά : βραχιόνιο, κερκίδα , ωλένη.(εικ.1) Ο αγκώνας ενισχύεται από τον δακτυλιοειδή σύνδεσμο καθώς επίσης από τον έξω και έσω πλάγιο σύνδεσμο. Η βασική σταθεροποίηση του γίνεται από τον έσω πλάγιο ή ωλένιο σύνδεσμο. Στην άρθρωση του αγκώνα γίνεται η κάμψη –έκταση του αντιβραχιου και στις δύο κερκιδωλενικές ο πρηνισμός και ο υπτιασμός του.

Epicondylitis 1

εικ.1

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ

Η επικονδυλίτιδα είναι ένα σύνδρομο υπέρχρησης που χαρακτηρίζεται από την φλεγμονή των μυών του αντιβραχίου που προσφύονται στον αγκώνα. Η φλεγμονή μπορεί να πλήξει τους εκτείνοντες μύες που βρίσκονται στην έξω επιφάνεια του αντιβραχίου (έξω επικονδυλίτιδα ή tennis elbow)  ή τους καμπτήρες που βρίσκονται στην έσω επιφάνεια του αντιβραχίου (έσω επικονδυλίτιδα ή golfer s elbow). (εικ.2)

Epicondylitis 2

εικ.2

 

Η επικονδυλίτιδα είναι μία πάθηση γνωστή από τον 19ο αιώνα. Με τον όρο ,λοιπόν, επικονδυλίτιδα χαρακτηρίζουμε τον πόνο που γίνεται αντιληπτός στην έξω ή έσω πλάγια περιοχή του αγκώνα και που μπορεί να ακτινοβολεί μέχρι τα δάκτυλα ή προς τα πάνω στον βραχίονα από την έξω ή έσω πλευρά αντιστοίχως. 

Το πρόβλημα έχει την ρίζα του σε μία μικρή οστική προεξοχή στην πλάγια περιοχή του αγκώνα , τον επικόνδυλο. Αν και η περιοχή είναι μικρή σε έκταση εντούτοις εκφύονται πολλοί σημαντικοί μύες όπως οι εκτείνοντες τον καρπό και δακτύλων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες δυνάμεις , κάτι που κάνει την περιοχή επιρρεπή σε τραυματισμούς.  

Οι ιστοπαθολογικές μελέτες έχουν δείξει πως ο τένοντας του βραχέως κερκιδικού εκτείνοντα, τον καρπό είναι αυτός που συνήθως προσβάλλεται σε ασθενείς με tennis elbow. Επίσης, η ηλικία , το φύλλο, η φτωχή αιμάτωση του τένοντα και ο περιορισμός λειτουργίας του αγκώνα έχουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία της επικονδυλίτιδας.

Η πιο συχνή επικονδυλίτιδα είναι η έξω επικονδυλίτιδα.(tennis elbow). (εικ.3)Αν και το όνομα υποδηλώνει πως την συναντάμε σε όσους ασχολούνται με αθλήματα ρακέτας όπως τένις ή σκουός, είναι γεγονός ότι πιο συχνά εκδηλώνεται σε διάφορα επαγγέλματα όπως : υδραυλικοί, οικοδόμοι, ξυλουργοί , ελαιοχρωματιστές, κρεοπώλεις, ηλεκτρολόγοι …..

Epicondylitis 3

εικ.3

AITIA

 

Η υπερβολική καταπόνηση των τενόντων. Η υπερβολική και επαναλαμβανόμενη σύσπαση των μυών του αντιβράχιου και η ένταση μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και μια σειρά από μικροτραυματισμούς στο ύψος των τενόντων που προσφύονται στον αγκώνα. Εκεί δημιουργείται επώδυνος ιστός που προκαλεί τα συμπτώματα.

Άμεσο χτύπημα ή πτώση.

Μία ξαφνική έντονη σύσπαση των εκτεινόντων ή των καμπτήρων μυών του καρπού.

Συνδυασμός έναρξης κάποιας δραστηριότητας και ελλιπούς προετοιμασίας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 

Πόνος στην έξω επιφάνεια του αγκώνα (έξω επικονδυλιτιδα) ή στην έσω επιφάνεια ( έσω επικονδυλίτιδα)  που μπορεί να αντανακλά μέχρι το ύψος του καρπού.(εικ.4)

Ευαισθησία σε trigger points των εκτεινόντων ή των καμπτήρων μυών του αντιβράχιου.

Αδυναμία σε απλές καθημερινές κινήσεις όπως : άνοιγμα/κλείσιμο βρύσης , άνοιγμα πόρτας ακόμα και απλής χειραψίας. 

Στην οξεία φάση , μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα.

Epicondylitis 4

εικ.4

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής είναι σε θέση να διαγνώσει την επικονδυλίτιδα βάσει  του ιστορικού, της κλινικής εικόνας και μια σειρά κινήσεων όπως θετική δοκιμασία διάτασης των εκτεινόντων ή των καμπτήρων μυων.(εικ.5)

Epicondylitis 5

εικ.5

Ακτινογραφία αποκλείει το ενδεχόμενο ύπαρξης προβλήματος στην άρθρωση του αγκώνα. Μαγνητική τομογραφία για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο πόνος στον αγκώνα να προέρχεται από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης λόγω ριζίτιδας Α5-Α6 νευρικής ρίζας ή παγίδευσης κερκιδικού νεύρου. Ο διαγνωστικός υπέρηχος επιβεβαιώνει την ύπαρξη φλεγμονής και αποκαλύπτει την έκτασή της.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συντηρητική θεραπεία

 

Το 80% - 95% των ασθενών αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Η θεραπεία είναι κοινή στην έξω και στην έσω επικονδυλίτιδα. 

Τις πρώτες 72 ώρες έχει ως στόχο την μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Οπότε ο ασθενής ξεκουράζεται και χρησιμοποιεί πάγο κάθε 3- 4 ώρες . Πολύ βασικό είναι η αποφυγή δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα .Ο ιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιφλεγμονώδη αγωγή για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της φλεγμονής. Ενέσεις κορτιζόνης καλό είναι να αποφεύγονται γιατί μπορεί να δημιουργήσουν στο μέλλον περισσότερα προβλήματα παρά να βοηθήσουν. Ο ασθενής χρησιμοποιεί έναν ειδικό νάρθηκα για επικονδυλίτιδα έτσι ώστε να αποφεύγει την κούραση και να μειώνονται οι δυνάμεις που ασκούνται σε αυτό το σημείο που προκαλούν τα συμπτώματα.(εικ.6) Μετά τις πρώτες μέρες ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει φυσικοθεραπεία.

Epicondylitis 6

εικ.6

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Ηλεκτροθεραπεία 

Laser

Βελονισμός (τεχνική στεγνού βελονισμού)

Μάλαξη (εγκάρσια εν τω βάθη μάλαξη) 

Taping 

Διατάσεις 

Παγοθεραπεία 

Προοδευτικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης 

Σημαντικό ρόλο στο τελικό στάδιο της αποκατάστασης έχει η εκπαίδευση του ασθενή από τον φυσικοθεραπευτή στο πώς να αποφύγει μια υποτροπή ή νέους τραυματισμούς όταν επιστρέψει στην δραστηριότητα που επιδείνωνε τα συμπτώματα. Καλή στάση του σώματος , συχνά διαλλείματα στην εργασία και διατάσεις. Για τους αθλητές ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή σωστής τεχνικής στο άθλημα έτσι ώστε να αποφεύγονται  υπερβολικές δυνάμεις και καταπόνηση στην περιοχή του αγκώνα. Τέλος , ο πάγος θα πρέπει να χρησιμοποιείται μετά την δουλειά , τις ασκήσεις ή κάθε φορά που ο ασθενής νιώσει κάποιο πόνο. 

Χειρουργική αντιμετώπιση

Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από 6 περίπου μήνες ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση (ανοιχτή χειρουργική επέμβαση ή αρθροσκοπική). Οι περισσότερες επεμβάσεις για την επικονδυλίτιδα περιλαμβάνουν την αφαίρεση του ουλώδη ιστού των προσβεβλημένων μυών ή τενόντων. 

ΠΡΟΛΗΨΗ

 

Όταν σηκώνετε αντικείμενα κρατάτε πάντα τις παλάμες στραμμένες προς το σώμα.

Ασκήσεις με βάρη ή λάστιχα για την μυϊκή ενδυνάμωση των άνω άκρων 

Διατάσεις πριν και μετά από κάθε δραστηριότητα που μπορεί να καταπονήσει τους μύες του αντιβράχιου.  (εικ.7)

Epicondylitis 7

εικ.7

Η επικονδυλίτιδα είναι μία συχνή , ενοχλητική αλλά εντελώς ακίνδυνη πάθηση του αγκώνα.